Published by Linnea on 01/06/2019

Att anpassa sig när staden växer

En stad i tillväxt är en vacker syn. För det betyder att den blomstrar, att den är levande och har något att erbjuda. Det betyder nya jobbtillfällen och bättre boende. Skolor byggs och infrastrukturen förändras. En del tycker det är lite svårt när samhället utvecklas. Men i det långa loppet är det till godo, för ingen kan stå stilla som vill klara sig väl. Därför gäller det att anpassa sig när staden växer. Att följa med i svängarna och bli en del av det hela.

Något som ofta märks av när en stad växer är att det blir fler jobb. När det byggs nya bostäder och kontor så behövs det arbetskraft. Det kan vara en chans för de som varit arbetslösa länge att komma tillbaka till arbetslivet. Kanske inte som operatörer men som lärlingar. Det ger dem en erfarenhet att skriva på sitt CV och kan vara inkörsporten till nya jobb.

Ta hand om din nya stad

Att flytta till en stad som växer kan vara spännande. Allting är nytt för dig, men även för dina grannar. Tillsammans kan ni skapa ett nytt samhälle, eller i alla fall ett grannskap. För att komma igång lättare kan det vara skönt att få hjälp med flytten. Du kanske måste magasinera vissa saker, ganska vanligt för både privatpersoner och kontor. Och så ska ju det gamla stället städas ur ordentligt så att det klarar av inspektionen. För att inte tala om allt bärande av kartonger och möbler som en flytt innebär.

Men även när du anländer kan det vara bra att ha lite hjälp. Att hitta någon som städar kontoret är en självklarhet, men du har också behov av att hemmet hålls rent. Med RUT-avdraget är det billigare än någonsin med hemstädning. Och helt klart är det skönt att slippa den delen av vardagen. Välj en bra firma som kan det mesta. Du hittar mer information om Lika som bär på deras hemsida.

Bygga upp staden

På flera håll råder det akut bostadsbrist. Detta i sin tur leder till kriminalitet och andra problem, samt att vissa familjer bor trångt. Det är inte alls ovanligt att flera familjer delar en lägenhet för att de inte vill flytta till en annan ort. Ofta för att barnen inte ska behöva byta skola igen eller för att de hittat jobb på just den platsen. I en debattartikel från Skanska talar man om att man ska bygga för ett bättre samhälle.

Detta kan innebära flera bostäder. Framför allt verkar det vara en brist på lägenheter med rimlig hyra som passar en vanlig familj. Det är inte lyxvillor eller stora loft som det behövs allra mest av. Även om de också har sin plats i en stad i tillväxt. Ett bättre samhälle handlar också om att alla har chansen att jobba med något meningsfullt. Som redan nämnts kan just konstruktionen av vägar och hus leda till en chans för flera att försörja sig. Sedan fylls byggnaderna med nya verksamheter som också behöver personal.

Jobb och bostad är två grundläggande behov. Sedan följer butiker och skolor tätt efter, men det brukar falla på plats. Om du bor på en plats som du tycker om och har ett jobb som du trivs med så kan du gärna resa lite längre för att handla kläder. Nu när fibernätet sprider sig till hela landet så blir det ännu lättare att göra det du vill online.

Alla ska ha en chans

Nu är det inte bara en viss grupp med människor som måste anpassa sig till en stad som växer eller till ett nytt hemland. Alla behöver lära sig att leva fullt ut. Skillnaden mellan en svensk person och de som kommer från utlandet är att invandrarna inte alltid vet vad de har för möjligheter. De lever på flera sätt och vis som de gjorde i hemlandet. Ibland fungerar det väldigt bra, men det är inte ovanligt att kvinnorna fortsätter att slita hårdare än de behöver. De måste informeras om vad de har för möjligheter i Sverige. Att det finns utbildningar och att även kvinnor kan starta egen verksamhet. ”Makten över plånboken lika viktig för alla kvinnor” ur Göteborgs-Postens debattartikel.

Även barnen måste få allt det de behöver. Förskolor, fritidsverksamhet, sportklubbar och chansen att ta del av kultur av olika slag. Det kanske måste byggas ett bibliotek, eller så kan bokbussen ta en längre sväng. Men det kan innebära att du får anpassa dig till nya rutiner och vyer. För det är inte alltid som det finns plats för just de saker som behövs som allra mest. Då måste man planera om och förändra.

Staden som växer

Förändring kan vara en direkt positiv kraft som får folk att tänka i helt nya banor. Det är så lätt att bli fast i samma gamla hjulspår. Men bara för att en sak har fungerat i flera år så innebär det inte att den är skriven i sten. Dagens samhälle ser rent allmänt helt annorlunda ut. Digitala hjälpmedel, mobiltelefoner och datorer har gett alla ett helt nytt sätt att fungera på. Både arbete och privatlivet har påverkats av denna utveckling. När det handlar om intressanta och roliga saker är det lättare att anpassa sig. Så egentligen borde det gå att förlänga den inställningen till allting annat. Var öppen för nya saker och välkomna förändringarna. Du kommer att berika ditt liv och kanske kunna vara till stöd för andra som har större behov.