Published by Linnea on 25/04/2019

Därför älskar svenskar semesterboende i Spanien

Har du någon gång ätit tapas? Suttit på en liten bar eller uteservering i Spanien och tuggat dig igenom deras kultur. För det är genom maten som du kan lära dig mycket om det land du besöker. Varje region har sina egna tapas, eller i alla fall en speciell variant. Du kan helt enkelt inte resa hit utan att pröva på tapas i någon form. Små rätter som slinker ner allra bäst med ett gott glas vin eller annan lokal dryck.

Att äta och dricka gott hör till när du åker på semester. Du kan snåla och spara hela året runt, men när du är ledig förtjänar du att njuta lite extra av livet. Det som är så intressant är att konceptet med att fånga dagen nu börjat sprida sig norröver. Runt Medelhavet har de förstått för länge sedan att du mår allra bäst av att ta dig tid till dig själv nästan hela tiden. Det kan vara en av hemligheterna bakom svenskarnas kärlekshistoria med Spanien.

Spännande resor till kontinenten

Den första chartern till Spanien kom igång redan på 1950-talet. Det kom som ett naturligt resultat av lagstadgade semesterveckor, som bara fortsatte att växa till sig. Idag har de flesta fem veckors semester varje dag, vilket öppnat stora möjligheter. Du kan lätt prova på olika destinationer, och även resa bort vid olika tider på året. Därför har många börjat dela upp sin semester.

Ganska många tar flera veckor på sommaren, den svenska sommaren är underbar. Plus att barnen är lediga från skolan. Men även valda delar av vinterhalvåret. Dels för att kunna åka skidor, men även för att de flesta har behov av lite extra sol när det är kallt och mörkt hemma. Då är Spanien ett bra val med alla sina soldagar varje år, de är bra många. Mer om klassiska Torrevieja hittar du på https://www.interhome.se/spanien/costa-blanca/torrevieja/.

Mycket att uppleva i Europa

Nu har andra destinationer öppnat upp sig i Europa. När järnridån föll kom flera intressanta länder fram i ljuset. Helt outvecklade och därför extra attraktiva. Fortfarande finns det mycket att utforska, men med alla de bekvämligheter som du förväntar dig på semestern. Sol och bad vid de olika kusterna brukar locka, men även historiska platser eller där du har ett rikt nöjesliv. Ett semesterboende i Kroatiens hjärta

Kroatien, Italien, Grekland, Spanien-listan blir bra lång. Trots att du idag har flera veckors semester så kommer det att ta några år innan du hunnit besöka alla dessa intressanta länder. Speciellt som många väljer att resa tillbaka till vissa orter flera gånger. En del har förälskat sig i en speciell liten grekisk ö. Andra tycker om kullarna i Toscana, för att inte glömma det goda vinet. Expressen skriver här om att svenskar älskar semesterbostäder i Spanien.

Varför just Spanien?

Det är ganska intressant att lägga märke till hur svenskarna inte överger Spanien. Trots alla de valmöjligheter som finns idag. När det hela kom igång så var det ju mest spanska destinationer som lanserades. Sedan blev det lite av en vana att åka ner till solen någon gång varje år. Vem har inte varit på Mallis eller Kanarieöarna?

Just det faktum att det alltid är sol och varmt på flera spanska orter kan vara en del av dess popularitet. De senaste åren har den svenska sommaren varit helt underbar. Men alla vet hur lite du kan lita på att det blir soligt hela semestern. Det är inte alls som i vissa delar av Spanien som bara har nederbörd några få dagar on året.

I Spanien har du också gott om alternativ för ditt boende. Dels finns de stora hotellkedjorna representerade. Att åka ner på en All inclusive kan vara skönt. Barnen har sin egen klubb och allting är inkluderat. Du slipper tänka på något annat än att ta det lugnt och ha det bra. Andra föredrar att hyra privata hus eller lägenheter. Kanske lite längre bort från de stora turiststråken. Svenska Dagbladet skriver här om semesterboendet du inte vill boka.

Njuta av semestern

Tanken bakom hela konceptet med semester är att bryta din rutin. Att kunna vila upp dig och ladda batterierna. Vad du ska göra med dina lediga dagar är helt upp till dig. En del tycker bäst om att använda semestern till att jobba i hemmet. Bygga ett Attefallshus eller odla bondbönor. Andra reser helst ut i skärgården där de kan vara helt ensamma. Bara havet och skogen, ingenting som stör eller bryter friden. Såvida du inte bor på någon camping med alla andra semesterfirare, vilket är något som andra trivs med.

Men många väljer fortfarande att resa utomlands. Kanske inte hela semestern, men i alla fall ett par veckor om året. Nu när det blivit så billigt att flyga är det inte heller svårt att ta sig lite ledigt flera gånger. På en lång helg hinner du med ganska mycket. Speciellt om du planerar din tid väl redan innan avresan. Det kan bland annat innebära att du tar reda på vilken tapasbar som har det bästa urvalet.

För Spanien fortsätter att locka. Du kan äta god mat här, med ingredienser som är långt från det svenska köket. Vinet och andra goda drycker flödar, och kulturen med att fika långsamt brukar passa de flesta. Hela livsstilen är mindre stressad än hemma. Inte bara för den som är på semester utan rent allmänt. Vilket kan vara ännu en anledning till varför så många väljer just Spanien.