Published by Linnea on 02/03/2020

Hur du minskar IT-skador

För bara några årtionden sedan så fanns inte ens konceptet. IT och eventuella IT-skador var inte något som folk kände till. Kanhända är det just för att datorer är så pass nya som folk inte redan från början såg till att skydda sig mot skador. För du måste inte må dåligt av att jämt sitta framför en skärm. Det finns mycket du kan göra för att ta hand om din kropp och förhindra att du blir utsliten. Något som de flesta nog har insett vid det här laget. 

Bland annat så är möblemanget viktigt. Ergonomi är ett ämne som fått allt större uppmärksamhet. Det handlar om läran om hur arbetet påverkar människokroppen. Alltså inte bara om hur du sitter men överhuvud taget hur din kropp reagerar på arbetsställningen. Det har blivit mycket bättre vartefter som arbetsgivare har insett vikten av att ge de anställda bra möbler. De har anpassat arbetsstationerna till de människor som jobbar där. Men det finns fortfarande mycket som kan förbättras. 

Hur sitter du egentligen?

Ergonomi handlar inte bara om stolar utan ryggstöd. Sadelstolar är populära och det med god anledning. De ger kroppen en bra vinkling så att du inte lägger allt för stort tryck på ryggraden. Men det finns även andra ergonomiska stolar, med ryggstöd, som tillåter dig att sitta korrekt. Dessa kan sedan med fördel kombineras med ett rejält skrivbord. Helst då ett som går att sänka och höja, så att du verkligen kan få den perfekta arbetshöjden. Det är viktigt att ha arbetsstolar med ergonomi

I tillägg så kan du utnyttja de lite mindre hjälpmedel som finns till hands. Speciellt utformade tangentbord eller en datormus som är ergonomisk. Fotstöd och annat som gör att du både når upp till ditt arbete och ner till golvet. Gå igenom din arbetsställning och tänk efter vad som är allra jobbigast. Prova på lite olika lösningar och upptäck hur pass mycket energi du har kvar efter en lång arbetsdag. Ergoff AB kan allt om ergonomi.

Många gånger så märker du inte vad det är som påverkar dig, som gör att du känner dig trött och sliten. Därför kan det vara bra att lära sig lite mer om ergonomi, att skaffa information och gå djupare in på ämnet. De företag som säljer möbler och redskap kan ofta komma med goda råd. Deras yrke är att hjälpa folk må bättre på jobbet. 

Måste det leda till IT-skador?

Det är inte en del av arbetsbeskrivningen att bli utsliten. Att få värk, musarm och andra åkommor som är direkt relaterade till arbetsställningen. Det finns inte ett likhetstecken mellan IT och skador, även om det är väldigt vanligt. Tvärtom så kan du använda din datorkunskap till att söka information om hur du undviker sådant som är dåligt för din hälsa. Utnyttja din arbetsstol och minska IT-skadorna. Surfa runt och se vad som finns. Hur du kan sitta eller röra dig för att undvika problem. Det är ju inte alltid så allvarligt som en skada, men även en viss trötthet går att förebygga. 

Ofta är det bra att kombinera en del olika saker. Typ att använda sin arbetsstol på rätt sätt, samtidigt som du ändå försöker att inte sitta så långa stunder i taget. Ställ dig gärna upp ofta, helst ska du inte sitta mer än en halv timme i sträck. Om möjligt, dela upp din arbetstid så att du får röra och sträcka ut dina muskler. Lär dig också ordentlig stretching som du kan göra när du kommer hem eller går till gymmet. För det finns vissa delar av kroppen som är speciellt utsatta när du sitter vid ett skrivbord. Och speciellt när du jobbar vid en skärm, som är ännu mer statiskt. 

I samband med detta är det viktigt att slå ett slag för motion. Det är nämligen hela ditt liv som måste bli mer elastiskt och ergonomiskt. Gör det till en vana att promenera, ta trapporna när det går och kanske gå av bussen en hållplats tidigare. Det kommer att göra dig stark, så att du bättre orkar av att arbeta. Ett par pass på gymmet sitter också bra. Med små metoder kan du göra stora förändringar, och inte minst må bättre. Fotstöd viktigt på både kontor och andra ställen skriver Expressen om. 

Livet med IT

Att leva utan datorer är inte ett alternativ. I alla fall inte för de flesta människor i dagens samhälle. Till och med barnen är vana vid att alltid ha någon form av elektronik i närheten. Inte för att det är något fel med det här, IT och elektronik har lett till flera positiva förbättringar. Som allting annat beror det på hur du använder det. Uttrycken musarm och gamnacke är redan väl etablerade i språket. Många tror att det hör till, att det är helt naturligt att kroppen slits ut av att jobba med datorer. 

Men tanken är ju att IT och allt som hör till ska underlätta för användarna. Det ska minska behovet av vissa arbetsmoment som är jobbiga eller tråkiga. Att det sedan lett till nya ord och skador är tråkigt, men något som går att undvika. Tyvärr brukar det ta en rejäl sjukskrivning innan folk tar tag i det hela. Innan de inser att de måste förändra sin livsstil, i alla fall den på jobbet, för att må bättre. Då kan det ta tid även om det inte är för sent. Alltså är det bra mycket bättre att förebygga istället för att behandla. 

Satsa på ergonomi

Oavsett vad du jobbar med kan det löna sig att satsa lite extra på ergonomi. Att tänka efter hur du sitter eller vilka rörelser som är involverade i det dagliga arbetet. En bra arbetsställning kan göra stor skillnad. Många arbetsgivare har insett det här och ser till att tillrättalägga arbetsplatserna i större utsträckning. Om du påpekar att det behövs lite mer ergonomi är det inte omöjligt att något händer. För om inte annat så lönar det sig, för alla blir mer produktiva. Du mår bättre och orkar mer. IT-skador kanske uppstår men de ska vara ovanliga och långt emellan.