Published by Linnea on 18/08/2019

Slippa skulder med korrekt arbetsorder

Det är nog ingen som tycker om skulder. Ibland kan de vara bra för dig, eftersom det tillåter dig att skaffa bil eller bostad. Du kanske inte ser ett lån som skulder men i praktiken så är det ändå det. Däremot så finns det vissa skulder du ska undvika, som är helt onödiga och bara kostar pengar. Ett bra sätt är genom att vara noggrann i ditt arbete.

En sådan liten sak som en arbetsorder kan faktiskt leda till skulder om den inte görs på rätt sätt. I förlängningen så blir inte jobbet utfört och då kan du bli skyldig att betala pengar. Dels kan entreprenören bli betalningsskyldig om det är de som har ställt till det. Men även du som privatperson kan råka illa ut om du inte ser till att ordern går ut. 

Ett bra system för arbetsorder

Vare sig du måste betala något eller inte så lönar det sig att ha ett bra system för det mesta som sker på arbetsplatsen. Alla tjänar på att kommunikationen mellan de olika avdelningarna fungerar väl. Det är alltid någon som tar emot beställningar eller klagomål, för att sedan föra det vidare till de medarbetare som ska utföra själva arbetet. De, i sin tur, ska sedan rapportera tillbaka när allting är klart. Allt detta ska vidare till lönehantering och fakturering. Läs mer om Nordsys arbetsordersystem

Det säger sig självt att risken för att något går fel är stor. På sina håll skriver man fortfarande arbetsorder på små papperslappar. Att det över huvud taget fungerar är ett mirakel. Men om du vill vara effektiv och spara tid så måste du tänka om. Eftersom tid är pengar så kan det ligga någonting i det hela. Förutom att när allting görs korrekt och i god tid så blir både kunder och anställda glada. På deras hemsida har du all information du behöver. 

Allting har en ände

Ibland så vet du bara att ditt jobb inte är permanent. Det är inte som en del som gör karriär på samma företag och har ett kontrakt som garanterar dem en framtid. Du är lojal så tar företaget hand om dig. En del jobbar inte på det viset. De tar gig eller uppdrag som har en begränsad tidsrymd. Entreprenörer är ett bra exempel, och frilansare. För dem är det helt normalt att bara jobba en tid på ett ställe för att sedan dra vidare. 

Eller så är det något du trivs med men som du vet har en ände. Det kan vara ett TV-program eller annan form av underhållning. Så länge det finns tittare så fortsätter du. Kanske kommer det någon annan som är intressantare, roligare eller rentav yngre, och du får ge vika. Ibland kan det leda till svåra situationer, i alla fall om personen inte förväntade sig ett slut. Men andra gånger så är det en del av livet, som helt enkelt fortsätter att gå vidare. Expressen berättar om en sista arbetsorder. 

Hur du undviker skulder

Så var det då det här med skulder och betalningar. Hur en ordentlig arbetsorder kan skydda dig på sätt och vis. Dels så blir det lättare att debitera kunderna det de är skyldiga. Ibland måste du specificera exakt hur mycket tid som använts till varje moment. Med ett effektivt system för arbetsorder har du allting klart på nolltid. Det samma gäller för lönerna, du kan direkt se hur mycket var och en har jobbat tack vare deras feedback.

Men ibland så beror det inte på dig om det blir fel med arbetsordern. Ändå kan du bli skyldig att betala. Eller rättare sagt du måste vara säker på om det blivit utställd eller inte. Framför allt ska du aldrig lita på muntliga löften om att något har gjorts eller inte. Det gäller att ha allting på papper, för du vet aldrig om det går vidare eller inte. När pengar är involverade är det sällan någon som vill ge efter utan bevis eller särskild orsak. Viktigt ställa ut en arbetsorder för att slippa betala hyra.

Satsa på effektiva arbetsorder

Den där så viktiga kommunikationen är verkligen värd att satsa på. Med ett bra system kommer dina arbetsorder inte bara vara effektiva men även korrekta. Redan från början så skrivs allting in i systemet, och du slipper risken för misstag. All information som är likadan varje gång finns redan på plats. Du sparar mycket tid genom att investera i ett ordentligt system. 

Vilket arbetsordersystem som är det bästa för dig beror naturligtvis på vad du jobbar med. Alla har inte samma behov, och det gäller att välja ett som passar ditt företag. Du kan ofta koppla samman flera olika instanser i ett och samma system, så att det fungerar inom flera olika områden. Det är helt klart uppenbart att arbetsorder är något du ska ta på allvar. Både som företagare och privatperson.