I vissa delar av landet så regnar det mer än i andra. Men överallt så kommer det ganska mycket nederbörd varje år. Så det är en självklarhet att husen måste byggas för att klara av både regn, kyla och annat som kommer dess väg. Just grunden är extra utsatt och bör därför förberedas på rätt sätt. Annars kan det gå riktigt illa som vissa erfarenheter visar.
Om du bygger ditt eget hus är det enklare att göra allting rätt redan från början. Se till att inte fuska med material och tekniker utan använda det som verkligen kommer att hålla. Men även om du köper ett gammalt hus så går det att fixa grunden så att den blir som ny. Det viktiga är att alltid kontrollera att huset är sunt, vare sig det är nytt eller stått där ett tag.
Hur du skyddar ditt hus
Vare sig det är fråga om en stor byggnad eller ett privat litet hus så är det alltid en investering. Det kostar pengar att köpa ett hus, och många gånger är ett banklån nödvändigt för att kunna klara av det. Därför gäller det att skydda huset och ta väl hand om det. I tillägg så är det ännu mer involverat om det är familjens hem, för du vill kunna ge dina barn en god uppväxt och framtid.
Med andra ord så tjänar du på att hela tiden ha full kontroll över ditt hus. Skjut inte upp dessa sysslor till en annan dag, för då kan du snabbt stå där med sprickor eller andra situationer. Avfuktningsteknik hjälper dig vid fuktproblem. För även om något skulle uppstå så går det att rätta till det. För det mesta är det dock bättre att förhindra än att fixa.
Hur väder och vind påverkar en byggnad
Alla hus är gjorda för att skydda de som bor där mot vädrets makter. Hela poängen med att bygga ett hus är att hålla regn och kyla ute. Men samtidigt så kan dessa element påverka själva byggnaden. Den slits sakta men säkert ner och det är därför som ett regelbundet underhåll är så viktigt. På sina håll måste du måla om fasaden vart femte år, mer eller minder. I andra delar av landet kanske det räcker med vart tionde år eller mer.
Förutom att måla om eller tvätta av fasaden bör du se över grunden och taket noga. Här är det lätt att en liten spricka eller hål uppstår, och då kan det snabbt bli allvarligt. Så fort fukt har en chans att ta sig in så kan det leda till andra, större problem. Mögel är inte roligt att handskas med och kan också vara farligt för de som befinner sig i byggnaden. Fukt och minusgrader kan spränga sönder vissa delar av huset, som ju inte alls är önskvärt. Behov av syllbyte efter kraftigt regn.
Naturligtvis är det inte så vanligt att hela grunden blir förstörd av en liten regnskur. Istället är troligtvis något redan svagt eller skadat. Eller så är det inte byggt korrekt redan från början. Ibland sp regnar det lite extra hårt, fler och fler landsdelar har börjat uppleva översvämningar som inte alls var så vanliga tidigare. Klimatet har förändrats och du måste se till att huset hänger med i svängarna.
Vikten av sunda syllar
Allt fler upptäcker att de måste byta ut syllarna i huset. Det är faktiskt en av de vanligaste orsakerna till renovering nu för tiden. Om inte grunden är stadig och sund så riskerar du att hela huset far illa. Ibland kan det vara dålig lukt som gör dig uppmärksam på att det eventuellt finns ett problem. Nu är det dock inte alltid något större fel bara för att du känner en lukt eller ser lite fukt. Ofta så är det lätt att åtgärda. Men helt klart är det ingenting du ska ignorera, utan det gäller att kontrollera noga.
Ett annat problem är att vissa ämnen som nu är förbjudna tidigare användes i konstruktion av hus. Alla känner till asbestoskrisen, vilken var nog så allvarlig. Men det finns andra kemikalier som inte är så bra för människor att andas in, och som för inte så länge sedan var helt lagliga. Uppsala Nya Tidning rapporterar om hur kemiska reaktioner ligger bakom syllbyte. Det uppstår ofta en frän lukt som till och med sätter sig i möblerna. Låt inte tiden gå utan gå på djupet med lukten så fort du kan.
Hur syllarna fungerar
Många hus har en gjuten betongplatta som grund. För att kunna fästa reglarna för väggar så läggs det syllar eller träbjälkar längs med plattan. Om grunden är väl gjord så brukar det inte vara några problem. Men i hus från en viss period så är inte ens betongplattan gjuten på rätt sätt. Det ledde till ständig fukt som i sin tur påverkade syllarna. En fuktig syll kan lätt ruttna, vilket naturligtvis inte alls är bra. För att minska riskerna så impregnerades syllarna, och det var här som farliga kemikalier ofta användes.
Lösningen är att redan från början se till att grunden inte drar åt sig fukt. Om det inte redan gjorts så kan en renovering vara på sin plats. När du köper hus bör du se över grunden och syllarna, försäkra dig om att du har full kontroll över hur de ser ut. Det går bra att renovera och huset blir som nytt. Men det kostar pengar och tar en hel del energi. Något att ha i åtanke när du lägger bud på ett nytt hus. Även ett skadat hus kan vara värt att köpa, bara du vet vad du ger dig in på.
Ansvar att äga hus
Att äga ett hus kan innebära så mycket. Det kanske är en investering, där du använder dina pengar till att tjäna mer. Du slipper vara orolig för att förlora hyreskontraktet, speciellt aktuellt för de som hyr i andra eller tredje hand. Samtidigt är det ett stort ansvar att äga en byggnad. Men genom att hålla koll på det och snabbt åtgärda små saker kommer du att slippa större problem. Oavsett väder och andra faktorer.