Published by Linnea on 28/04/2020

Bäst i test – tvättmaskiner

En del familjer kör sin tvättmaskin så gott som varje dag. Det är en basprodukt som du helt enkelt inte klarar dig utan. Gärna i kombination med en torktumlare eller ett skåp, så att du alltid har rena och torra kläder. Allt fler väljer att ha tvättmaskin i lägenheten, även om det finns en tvättstuga. Men innan du skaffar en tvättmaskin kan det löna sig att jämföra både priser och kvalitet först. 

Egentligen är det samma princip som gäller för vad du än ska köpa. Det finns ingen anledning att kasta bort dina surt förvärvade pengar. Om du istället är säker på vad som är bra och var du kan hitta dem till rimliga priser så kan du spara bra mycket. Du behöver inte göra allt det här arbetet själv, utan det finns hjälp att tillgå. 

Hur du väljer rätt

Alla har sina speciella behov och önskemål. Det som passar en familj är inte alls bra för en annan. Något som verkligen kan tillämpas på tvättmaskiner. En del vill ha en stor, rejäl maskin som kan ta alla barnens lekkläder. Andra tvättar helst bara några plagg åt gången och behöver kanske en maskin som väger tvätten. Listan på vad du tycker är viktigt kan bli ganska lång. 

Allt detta måste sedan vägas mot kvalitet och pris. Hur mycket du har råd att lägga ut på en ny maskin, eller vad du än funderar på att köpa. Samt om den är värd vad du betalar, kommer den att hålla så länge som du skulle vilja? För alla möjliga tester av prylar så finns bastatesten.se, de har alltid massor nya test.

Det tar inte så mycket tid att se över listan på testade prylar. Men du kan tjäna både tid och pengar på att vara förberedd. Att veta vad som finns på marknaden. Det kan ju hända att du ser något som du inte ens visste existerade. En tvättmaskin som har precis allt det du behöver, eller som har de perfekta måtten.

Olika sorters tvättmaskiner

Till att börja med så kan det vara ett val mellan toppmatade och frontmatade. Rent generellt så är frontmatade maskiner mer energisnåla. Eftersom de också spinner kläderna bättre så torkar de snabbare, vilket också kan vara en energifråga. Många toppmatade maskiner kostar dock mindre och du kan ställa dem i ett trångt litet hörn där hemma. Så båda sorterna har sina för-och nackdelar. Hitta bra tvättmaskiner kolla in Elgiganten

Storleken på maskinen är också viktig. Har du alltid mycket tvätt så behöver du en som kan ta några kilo. För en vanlig familj på fyra personer kan det räcka med sju kilo. Men det finns modeller som kan ta så mycket som 12 kg tvätt. Här gäller det att tänka efter. Du slösar både vatten och energi om du inte fyller maskinen. För ett mindre hushåll finns det maskiner som tar färre kilo men som tillåter dig att tvätta alla vanliga plagg och textiler i ett hem. 

Fler saker som ska fungera

Nu är det inte bara storleken eller var luckan sitter som är viktigt. Beroende på var du kommer att ställa tvättmaskinen så kan ljudnivån vara något att begrunda. En maskin kan vara ganska högljudd, och störande. Vissa maskiner sköljer inte heller så bra. De tvättar helt rent, för det måste testas. Men nu för tiden är det allt fler som lider av allergier, och då är sköljningen minst lika viktig. Därför kan det vara bra att läsa olika rapporter eller jämförelser. Företagen är inte pålagda att testa detta så därför lägger de inte ner så mycket tid på det. Men oberoende tester är ju ändå alltid bra att gå till, för alla de olika detaljerna som inte alltid kommer fram i annonserna. 

Har du mycket att tvätta hela tiden, eller inte så gott om tid, så är längden på de olika programmen något att se närmare på. De flesta vill inte vänta två timmar på att få hänga tvätten eller lägga in den i torktumlaren. Och det behövs vanligtvis inte heller Dagens tvättmedel är så pass bra att du kan få rena kläder på både kortare tid och lägre temperatur. Ibland finns det speciellt korta program för de tillfällen då du i princip bara vill skölja upp lite kläder. Många gånger så hinner de inte ens bli smutsiga innan du känner behovet av att byta. 

Skaffa en riktigt bra tvättmaskin

Med något så viktigt som en tvättmaskin så lönar det sig att tänka efter före. Till och med ett par dagar utan maskin kan vara en katastrof för en del familjer. Så det är bättre att köpa en som håller och som fungerar som den ska. Naturligtvis har du ett eget ansvar att sköta om den på rätt sätt. Det finns olika medel och metoder som gör att tvättmaskinen går smidigt. Använd dem och njut av ren tvätt under lång tid.