Published by Linnea on 20/04/2020

Knivar används i lotteributik

Att knivar är användbara finns det inget tvivel om. Vad en del ifrågasätter är hur de brukas, och även var. Men för att hindra att folk skadas så finns det ganska stränga lagar som reglerar bruket av kniv. Det är inte många undantag som gör det möjligt för folk att ha med sig knivar på allmänna platser. Allt för att göra vardagen säkrare för alla. 

Till och med i hemmet gäller det att vara försiktig med vassa knivar. Du ska ha respekt för vad som kan hända med en kniv som hamnar i fel händer. Som ett litet barns, till exempel. Till och med vana kockar skär sig hela tiden, för om kniven inte är ordentligt slipad så är den svår att använda. Med andra ord gäller det att behandla knivarna väl, för att ingen ska komma till skada. 

Välja rätt kniv är avgörande

För att du ska kunna göra det du vill gäller det att välja en bra kniv. Den måste vara anpassad till uppgiften, så att du kan jobba snabbt och effektivt. Beroende på vad du gör och vilken nivå du befinner dig på så finns det olika skyddsmekanismer. Men även en erfaren person kan tycka det är skönt med en parerstång ifall de skulle slinta till. Återigen så kan det bero en del på vad du håller på med. De som kan knivar handlar hos Lamnia

Nu för tiden finns det speciella knivar även för barn. Allt fler unga vill vara med och laga mat. De ser småknattarna på TV som gör fantastiska maträtter. Många föräldrar tycker det är en trevlig hobby, något som håller barnen borta från elektroniska spel och liknande aktiviteter som inte är lika nyttiga. Du kan till och med få fingerskydd, ifall de skulle slinta trots alla säkerhetsåtgärder. Poängen är dock att en kniv ska vara anpassad till både uppgiften och användaren. Bra knivar som håller länge. 

Inte alla använder kniv på rätt sätt

Ibland kan knivlagen upplevas som förtryckande. Du läser om helt vanliga människor som blir arresterade bara för att de hade en kökskniv i väskan. När de var på väg hem från en fest där de lagat mat. Men ofta så är sanningen inte så enkel. Knivar kan vara farliga. Det är ett faktum att de används som vapen. Vinnarbutik drabbas av knivhot, läs mer i Aftonbladet. Att råna folk som köper lotter eller spelar på travet är lättare om du hotar med en kniv. Tråkigt, men en del av vardagen för den här butiksägaren.

Det samma kan hända med din egen kniv. Du kanske inte har någon som helst tanke på att skada någon. Det stora flertalet av befolkningen är schyssta personer som inte gör någon illa. Men om kniven finns till hands så kan någon annan ta den och använda den på fel sätt. Eller så kan en olycka ske, eftersom du vanligtvis inte har riktigt samma goda kontroll som på jobbet eller i hemmet. 

Men egentligen så spelar det ingen roll vad du tycker och tänker om knivlagen. Den finns där och polisen har rätt att tillämpa den. Det bästa är därför att lära sig vad det innebär och sedan följa den. För du har flera undantag från regeln om att du inte får bära med dig kniv på offentlig plats. Bland annat så kan vissa yrkesgrupper göra det, om de är i tjänst. Du kan också ta med dig lämpliga redskap för en picknick eller grillfest i parken. Så livet är inte över, det är inte en polisstat och du kan göra det mesta som en vanlig person önskar. 

Ta hand om knivarna

Nu är det ju inte bara att köpa en kniv och börja hacka. Eller rättare sagt, i början brukar det inte vara några problem. Men om du inte tar hand om kniven på rätt sätt så blir den slö, och kan rentav skadas. Den bör förvaras på ett bra sätt. Dels för att ingen ska skadas men även för att eggen ska hållas vass. Det är vanligt med ett träblock i köket där du ställer ner knivarna. Alla har sin givna plats och det gör det också enklare att laga mat. En slida skyddar kniven när den ligger i ryggsäcken eller lådan. 

Du kanske också vill investera i en bra knivslipare. De kommer i olika former och utföranden, mer eller mindre lätta att använda. Det lönar sig att hålla kniven vass, för då är det lättare att göra det du önskar. En slö kniv kan driva dig vansinnig och det är faktiskt lättare att skada sig om kniven inte skär ordentligt. 

Håll kniven ren och fin så håller den bra länge. Ibland så kan du behöva göra rent en kniv som försummats eller som du hittar. Det finns flera bra kemikalier som kan göra eggen som ny. Eller så kan du pröva på gamla väl utprövade metoder som fungerar med sådant som du redan har i hemmet. Expressen ger tips om hur du får bort rost på knivar. 

Livet med kniv

Du kan göra mycket roligt om du har en bra kniv. De är inte bara till för att arbeta, eller använda som vapen. Alla de som tycker om att vara ute i naturen har helt säkert minst en kniv med sig. Du kan tälja en pinne för att grilla korv eller halstra fisk. Kanske skära av ett rep eller något annat som är nödvändigt för att livet i det fria ska vara extra njutbart. 

Nu när det är modernt med matlagningsprogram så säljs det mer köksknivar än någonsin tidigare. Alla vill ha dessa redskap som julklapp eller födelsedagspresent. Gärna flera stycken, i olika storlekar. Som redan nämnts finns det speciella serier som riktar sig till barnen, för att alla ska kunna ha roligt tillsammans i köket utan fara för skador. 

 Det finns även flera roliga tävlingsgrenar för knivälskare. Att kasta kniv är inte bara något för småpojkar, utan här tävlas det på ganska hög nivå. Sedan har du alla de specialinriktade tävlingarna där deltagarna verkligen får visa sin skicklighet med kniven. Ibland så tävlas det med olika knivar, du väljer själv vad du vill använda. Det är också upp till dig att se till att redskapet är vasst. 

Snygga knivar som är användbara

Att förvara kniven rätt är viktigt. Samt att se till att den alltid är vass och väl rengjord. Du kan få ut så mycket mer av den om du sköter om din kniv. Vissa knivar, svärd och sablar är dyra, och köps vanligtvis in av samlare. En del är originalversioner men många är kopior eller reproduktioner av kända vapen. Förr i tiden så kunde skaften vara dekorerade med ädelstenar eller på annat sätt värdefulla. 

Även idag finns det vackra knivar med speciella skaft. Du kan få dem gjorda av unika material, som mammutbetar till exempel. Det gör kniven lite extra häftig, och kan vara en mycket bra present. När du köper den på en resa eller i samband med en speciell händelse så blir det som en souvenir. Ett minne som du kommer ihåg varje gång du rensar fisk eller spjälkar tändved. 

En del samlar på dem och förvarar dem i glasskåp. Andra föredrar att ha dem med sig överallt och använder dem så gott som varje dag. Men de allra flesta är inte utan kniv, om inte annat när de lagar mat. Det är ett verktyg som har spritt sig i hela världen, och används av i stort sett alla kulturer. På vilket sätt kan variera, men helt klart är det ett av jordens mest spridda redskap.