Published by admin on 13/05/2022

Håll dig säker med en VPN-tjänst

Har du någon gång bläddrat igenom en favoritsida på webben och märkt att annonser dyker upp för en produkt som du nyligen har kollat på online? Då har du nog redan insett att företag ”spionerar” på dig. Eller kanske är du utomlands och får reda på att du inte kan komma åt Netflix? I båda fallen kan ett virtuellt privat nätverk (VPN) hjälpa.

Kanske har du hört talas om VPN, men är inte riktigt säker på vad det är eller varför du kan behöva en. I den här artikeln kommer vi att reda ut det åt dig, och vi kommer också att ge dig några råd om hur du väljer en VPN-tjänst om du bestämmer att det är något för dig.

Behöver jag en VPN?

Har du något emot att bli bevakad medan du googlar, handlar på en webbutik eller söker på 1177 om det där konstiga på din fot?

En VPN är ett bra sätt att stänga igen gardinerna för snokande företag på och surfa privat på nätet. Det rekommenderas också att använda en VPN om du ska använda din bank på ett offentligt Wi-Fi.

Precis som du har för vana att låsa din bil efter att du har parkerat, även om du är ganska säker på att det kommer att vara säkert, finns det alltid en risk. Du bör ta för vana att låsa din anslutning när du är online eftersom det finns gott om kriminella som söker igenom webben.

VPN:er är också väldigt användbara för resenärer som förlitar sig på publikt Wi-Fi, eftersom det är förvånansvärt lätt för hackare att lura på öppna nätverk som finns på hotell och flygplatser och sniffa upp all känslig data som flyter omkring i etern. Tänk också på att praktiskt taget alla webbadresser utan ”https” som prefix är sårbara för hackningsattacker.

Genom att använda en VPN skapas en privat ”tunnel” mellan din webbläsare och den webbserver du ansluter till. En topprankad VPN-tjänst är NordVPN, så om du vill ha en pålitlig tjänst, läs en “NordVPN recension” här och se varför den här alltid få toppbetyg.

Vad ska man leta efter i en VPN?

Det här är bara en kort genomgång av viktiga VPN-relaterade punkter. Om du vill läsa mer detaljerad information om hur du hittar en bra VPN-tjänst ska du besöka en recensionssida. MakeITSecure recenserar för fullt och informerar om allt kring VPN:er.

Många VPN-tjänster försöker locka dig med massor av servrar och höga krypteringsnivåer. Även om det verkligen är viktigt att tänka på, finns det tre andra viktiga säkerhetselement som VPN-tjänster kanske inte annonserar ut, men som är minst lika viktiga.

Integritet

De flesta börjar använda en VPN för att skydda sin integritet, men vad händer om VPN-leverantören börjar använda sin position som din internetlivvakt för att se allt du gör? Det är skrämmande, men tyvärr helt sant: många VPN-leverantörer erkänner att de spårar sina VPN-klienters internetaktivitet och säljer den till tredje part. Var uppmärksam på det finstilta innan du loggar in med en VPN för att undvika detta.

Kill Switch

SwitchAll-anslutningar upplever avbrott då och då, och en VPN-anslutning är inget undantag. En bra VPN kommer att ha en ”kill switch” som automatiskt stänger av din internetanslutning om VPN-anslutningen avbryts. På så sätt kommer din IP-adress aldrig att exponeras. Det gör att du förblir privat oavsett hur dålig anslutningen är.

Hastighet

Om din VPN-anslutning gör att ditt internet går alldeles för långsamt, så kommer du förmodligen inte att använda den. Leta efter en VPN med en lätt påverkan på ditt system, så att det fortfarande är praktiskt att använda. Tänk samtidigt på att högre internethastigheter är bättre när du använder VPN.