Published by Linnea on 05/10/2020

Smakrika julgranskulor senaste trenden

De allra flesta ser fram emot att fira jul varje år. Till och med i länder som inte ens är kristna så har julen blivit en stor framgång. Kanske för att alla tycker om att vara tillsammans med familj och vänner. Att äta något gott tillsammans och fira vad det än är. En del tänker naturligtvis på poängen bakom jul. Men de allra flesta tycker bara om att ha en högtid, speciellt med tanke på att det är en så mörk och kulen årstid. 

Något av det bästa med julen kanske är alla förberedelser. Det låter lite dumt, men ganska många personer trivs så bra med december för att de kan hålla på och planera. De bakar kakor, städar huset och dekorerar med allt pynt de samlat på sig. Plus allt det nya som de köper in. Naturligtvis ska det inte bli en börda, utan du ska bara hålla på med allt det här om du verkligen har lust. Att fira jul betyder så många olika saker.

Börja med pyntet i god tid

En del ser fram emot första advent av flera olika anledningar. Kanske är det ett tillfälle för en liten fest. Eller så kan det vara för att du då officiellt kan börja med julpyntet. Men det finns egentligen ingenting som hindrar dig från att sätta igång lite tidigare om du så önskar. För det finns inga regler, utan alla gör vad de vill. Det gäller även för vilka dekorationer som är ett måste. Trevliga julgranskulor passar alltid in. 

Julgranen kanske inte är det första som du pyntar. Många börjar så smått, eller stort, med gardiner och kuddar, löpare och broderier. Detta följs gärna av snöglober och ljusstakar. Har du barn så brukar det automatiskt bli en massa pyssel i veckorna eller månaderna som leder upp till jul. Även om du inte sparar allt de producerar så brukar ganska mycket sättas upp i alla fall. De som inte har barn lånar ibland några småttingar bara för att det är så roligt att pyssla. Som om du behövde en ursäkt för att vara kreativ. 

Men det är inte alla som överdriver eller förändrar hela huset. Några väl valda dekorationer som poängterar vilken årstid eller säsong det är. Gärna en blandning av gammalt och nytt. Egentligen så räcker det med att lägga ut några röda kuddar för att skapa stämning. Ofta har dock folk något som gått i arv, några få saker som de gärna vill ska synas. Sedan är det enkelt att skaffa nytt, för varje år kommer det ut intressanta produkter. Snygg dekoration till julen ett måste. 

Nya trender som skapar tradition

Vissa saker kan du inte vara utan. För en del är det julbordet. De går gärna på flera stycken och njuter av både mat och dryck. Det är ett sätt att umgås på som har blivit tradition. Julgransplundring är något annat som barnen ivrigt väntar på. Där emellan har du själva julafton, med allt vad det innebär. Julgranen är viktig, och likaså dess pyntning. Här kan du verkligen bli originell och komma upp med nya trender. Svenska Dagbladet skriver om julgranskulor som smakar gott. 

Det låter som en ganska rolig sak. Tänk att kunna äta julgranskulorna. Eventuellt är det något du inte ska berätta för någon förrän festen är nästan slut. Annars kanske kulorna försvinner fortare än du tänkt dig. Vilket i och för sig inte gör så mycket om du har ett nytt lager med dekorationer till hands. Inte nödvändigtvis likadana, utan sådana som du kan spara år efter år. Alla sätt att dekorera eller pynta är bra, det viktiga är att du själv tycker det är fint eller festligt. 

Fint både ute och inne

Något som verkligen kan göra julen lite festligare är alla ljusen. De flesta har en julstjärna, men även ljuslyktor och andra arrangemang för att skapa stämning. Du kan även låta dekorationerna fortsätta utanför huset. Eller på balkongen om du bor i lägenhet. När det är mörkt ute och du ser alla de där ljusslingorna som folk sätter upp på balkongräcket så vet du att snart är det jul. 

Det finns flera roliga dekorationer som är tänkta för uteplatsen eller trädgården. De kan kopplas upp till elen så att du får ett riktigt välkomnande varje kväll. På sina håll runt om i världen så har de tävlingar om vem som har det mest fantastiska pyntet. Tomtar och renar samsas med allt annat som har med julen att göra. 

Sverige har också en lång och djup tradition med julpynt på gator och torg. Det lyser upp under den annars så mörka månaden, och gör att folk mår lite extra bra. Brist på el kan påverka stadens juldekorationer. För pyntet tar upp en ganska stor mängd elektricitet. De flesta anser dock att det är väl värt utgiften, att det du får igen när staden är upplyst och dekorerad är viktigt. Speciellt om det också hålls en lite marknad, där du kan köpa de sista julklapparna. 

Julpyssel på sitt allra bästa

I Sverige är det vanligt med pyssel och liknande aktiviteter. Vare sig det är jul eller inte så tycker många om att skapa saker med sina händer. Papper, lera, höstlöv, tyg- det finns så många härliga material som bara väntar på att få formas. Julpyssel kan bli en rolig aktivitet för hela familjen. Du kan till och med bjuda in några vänner och ha en riktig tomteverkstad någon lördag i december. Speciellt roligt är det för barnen att se sina dekorationer sättas upp. 

Ett alternativ till eget pyssel är att köpa in juldekorationerna. Det kan vara minst lika roligt nu när det finns så många roliga saker att välja mellan. Du kan satsa på lustiga dekorationer, som gör att både du och dina besökare skrattar riktigt ordentligt. Eller så kan du bygga upp en magisk atmosfär med ljus och drömmar. Speciellt fint blir det om julgranen följer med i det allmänna temat. Vare sig du väljer ätbara julgranskulor eller inte så är färgskalorna och mönstren viktiga. 

Drömmen om en mysig jul

Det kan vara svårt att tänka sig en mysig jul när det är mörkt och regnigt ute. Nu för tiden är det inte många som får uppleva en vit jul, även om alla hoppas ända fram till julafton. Därför är det ännu viktigare att bygga upp trivseln inomhus. De som inte firar jul brukar ändå ta fram alla sina ljusstakar och tända lampor både till höger och vänster. För när du får in ljuset i hemmet så följer trivseln med automatiskt. Regn och rusk lämnas utanför, när du stiger in över tröskeln. 

För en del är det tradition att vara ute och handla julklappar i sista minuten. De älskar trängseln, juldekorationerna och den höga musiken som spelas överallt. Andra föredrar att sitta hemma och dricka glögg. Gärna med adventsljusstaken tänd och några stjärnor som glimmar här och där. Vad som än gör dig avslappnad och glad är helt rätt. 

I vissa familjer är ljudnivån på julafton så hög att taklampan skakar. Medan hos andra är det fråga om en stilla middag med de allra närmaste. Att kunna äta julgranskulorna är en härlig trend. För julen handlar mycket om mat och samvaro. Det är en högtid som har utvecklats och fortsätter att förändras. Inte allt, men många små detaljer.