Allmänt

Så kan tydliga regler ge fler och bättre väderskydd

I ett land som Sverige är väder och vind en viktig aspekt av livet. Stora delar av året är det kallt, regnigt och halt. Vinter och rusk kanske inte stannar lika länge överallt, men det är något som alla kämpar med. Därför har även behovet för bra skydd vuxit fram. Dels på jobbet för de som arbetar utomhus. Men också för de som väntar på offentlig transport. Vädret kan vara nog så hårt, så bra väderskydd är ett måste.

Utan skydd skulle du inte kunna göra någonting under flera månader. Byggen skulle stanna upp och inget bli gjort. Istället handlar det om att anpassa sig. Att hitta bra lösningar som fungerar och som tillåter livet att gå vidare trots svårt väder. Ur behovet växer expertisen fram och i Sverige finns det idag flera bra alternativ för väderskydd. Det spelar ingen roll vilken årstid det är, samhället fungerar bra ändå. Förutom när det är allt för extremt, men det sker ju inte varje år.

Ta hand om din arbetsplats

För de som jobbar med hus kan det bli riktigt kallt under vinterhalvåret. Det kan också vara svårt att använda olika material om snö och regn kommer in. Därför sätter många upp ett skydd runt byggställningarna för att stänga ute nederbörd och vindar. Med plast som sitter åt blir det som en liten vägg ut mot naturens makter. Arbetarna är skyddade och kan fortsätta bygget oavsett väder. Du kan alltid kontakta Nordisk Plastkrympning.

För det räcker inte bara med att sätta upp en presenning. Den kan lätt blåsa bort, det räcker med att vinden får tag på ett litet hörn. Istället är krympt plast det allra senaste. Du sätter fast plasten runt ställningen och blåser sedan het luft på den. Då krymper plasten och smiter åt, det kommer inte att finnas ett hörn som hänger löst. Samtidigt kan du sätta fast en dörr som öppnas i plasten så att alla kan komma in och ut. Riktigt bra skydd för byggställningar.

Skydd mot väder och vind

Nu är det inte bara byggarbetsplatser som måste ha väderskydd. Båtar som ligger uppdragna kan också täckas med krympplast, det är perfekt för att fukt inte ska komma in och förstöra båten. Det går att sätta fast ett blixtlås som öppnar plasten ifall du vill kunna komma in i båten när den är uppdragen. Många har funnit att detta är ett av de bästa sätten att skydda sin båt.

Folk som väntar på bussar och spårvagnar är också utsatta för vädret. Det är därför viktigt att de har ett väderskydd, för att inte bli helt genomdränkta. Tyvärr är detta något som inte alltid prioriteras eller som inte inkluderas i budgeten. Det skapar svåra situationer för resenärerna, och har dragit igång en stor debatt på sina håll. Därför saknar resenärer i Göteborg väderskydd. Läs mer på den här sidan i Göteborgs-Posten.

Tydliga regler för väderskydd

En orsak till att inte alla får ett väderskydd är de stränga reglerna. Det kostar naturligtvis pengar att sätta upp och underhålla skydden. Få kommuner har så gott om pengar att de kan göra precis vad de vill, så de sätter samman vissa regler att följa. Bland annat så räknar de hur många personer som går av och på bussen vid varje hållplats. Detta ligger sedan till grund för om hållplatsen ska få ha ett väderskydd eller inte.

Som så ofta är fallet är det vanligt folk som blir lidande. De som nu får stå en tidig höstmorgon och vänta på bussen utan något skydd mot regnet. Eller som tar risker och går över till andra sidan för att i alla fall slippa det allra värsta. För att sedan korsa en stor väg igen när bussen är på väg att komma. Allt på grund av att väderskyddet tagits bort. Enköpings-Posten rapporterar här om att regler för väderskydd kan vara problematisk.

Allt detta är naturligtvis en fråga om budget. Ibland kan du inte göra någonting åt det. Men om fler personer klagar så kan något hända, och väderskydden placeras där de kan göra som bäst nytta. För det är en viktig fråga. Det är inte alls så roligt att bli blöt långt innan du ens kommit fram till jobbet. Gamla människor kanske väljer att stanna hemma, helt enkelt, för att de är rädda för att bli sjuka om de står länge och väntar på bussen.

Ett aktivt liv året runt

Väderskydd, plastkrympning och andra tilltag för att skydda sig mot vädret är viktiga. Det handlar om att leva ett aktivt liv, att jobba och leka året om. Bara för att det regnar ska du inte behöva sitta inne hela dagen. Som det gamla ordspråket säger: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Med andra ord kan du inte ändra på vädret, bara din egen inställning. Nu är det inte alltid så lätt att göra saker när vädret är opassligt. Därför kan en sådan liten sak som plast runt byggställningen göra stor skillnad.

Det är en fråga om att skapa praktiska arbetsförhållanden. Både för arbetarna och materialet. Och om folk uppmanas att lämna bilen hemma måste den offentliga transporten fungera.  Nu kan det bli lite si och så med detta eftersom det finns flera lagar som reglerar bekvämligheten. Därför fortsätter diskussionerna om vilka regler som ska tillämpas. Tillsvidare är det varma kläder och ett stort paraply som är lösningen. Men det kanske ändras i en framtid som inte är allt för långt borta