Published by Linnea on 23/08/2017

Digitala bevis spelar nyckelroll vid grova brott

1

I en värld där människan hanterar en stor del av det dagliga livet på nätet är det inte så konstigt att det också är online som polisen numera hanterar brott av olika slag. Det kan handla om allt från företagshemligheter som stjäls till privatpersoner som får sina bankkonton eller bank-id hackade. Oavsett är det därför viktigt att polisen jobbar hårt för att ligga ett steg före de kriminella.

Alla måste leva med digitala hot

Som företagare vet de allra flesta idag att det är viktigt att se till att man håller sin IT-miljö säker mot företagsintrång. Det är ju trots allt så att många känsliga dokument numera förvaras på företagets IT-system. Av just denna anledning finns det numera människor som specialiserar sig på att lösa digitala brott. Nyfiken – du kan läsa mer om brott och digitala bevis på den här sidan och se om detta kan vara något för dig om oturen skulle vara framme.

Om något sker med din företagsinformation eller om du råkar ut för ett brott som har med din datamiljö där hemma att göra finns det hjälp att få. Intresserad – mer information finns på: https://www.ibas.se/ och se om det kan vara ett företag du vill vända dig till.

För den som inte haft några problem och inte kommit i kontakt med företag som kan hjälpa till vid brott så kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på. Det finns dock ett par saker som kan hjälpa dig på vägen om du råkat ut för ett brott och fått företagshemligheter stulna eller något annat som har med IT att göra. Digitala bevis spelar nyckelroll vid grova brott så det gäller att vara proaktiv, speciellt när det kommer till viktig information som har potentialen att göra stor skada om den kommer i orätta händer.

Tänk på detta då du råkat ut för stöld på datorn eller nätet

  • Börja med att ta reda på vad du har för budget för att lösa problemet. Digitala bevis spelar nyckelroll vid grova brott men även vid mindre brott som ändå kan komma att påverka dig eller företaget negativt. Be den som är ansvarig för ekonomin på ditt företag att lägga in denna punkt i budgeten eller ta fram aktuella siffror. Har du ingen sådan person bör du själv läsa dig till hur du ska göra en budget på bästa sätt. Det finns många bra böcker och sidor på nätet som kan hjälpa dig.
  • Hör med affärskollegor eller vänner som kan ha haft samma typ av problem. Det är tyvärr vanligare än man tror med denna typ av problem så det kan vara fullt möjligt att du kan få tips på vart du ska vända dig från någon du känner. Se bara till att fråga någon du har förtroende för så att du kan känna dig säker på att du får bra svar. Du vill ju inte riskera att du får tips på ett företag som i slutändan inte kan hjälpa dig med det du behöver.
  • Nästa steg på vägen mot rätt företag som kan hjälpa dig att reda ut dina problem är att söka på nätet efter företagsnamnet på alla verksamheter du är intresserad av att anlita. Då kan du få reda på vad tidigare kunder tyckt om sin upplevelse med företaget. Detta kan hjälpa dig att lättare ta ett beslut kring vilket företag du bör välja för att få hjälp. Se bara till att du läser på flera olika sidor eftersom du vill ha en balanserad bild av vad människor egentligen tycker.
  • Att digitala bevis spelar nyckelroll vid grova brott är inte längre någon överraskning. Det är dock viktigt att ha fått svar på det du undrar över innan du bestämmer dig för att vända dig till ett visst företag. Var därför inte rädd att ställa frågor kring eventuella tveksamheter. Du förtjänar tydliga svar för att på så sätt kunna ta ett informerat beslut. Får du inte tydliga svar bör du istället vända dig någon annanstans eftersom det finns flera alternativ på marknaden.
  • Läs till sist igenom villkoren för ditt köp innan du bestämmer dig för om du vill anlita ett visst företag eller ej. Be någon du har förtroende för att läsa igenom dem med dig, då riskerar du inte att missa något viktigt. Digitala bevis spelar nyckelroll vid grova brott men oavsett din situation och hur allvarlig den är så är det av högsta vikt att du vet vad som gäller innan du bestämmer dig för ett visst företag. Två par ögon är alltid bättre än ett par när det kommer till viktiga papper.

Media skriver om digitala hot av olika slag

103-6-digitala-bevis-spelar-nyckelroll-vid-grova-brott-3

I media kan man ofta läsa om hur företagare och privatpersoner får problem med stöld av viktig data och liknande problem. Digitala bevis spelar nyckelroll vid grova brott och detta betyder att media numera tar upp problemet i artiklar. Svenska Dagbladet skriver i den här artikeln om vikten av att diskutera digital övervakning för att förhindra och klara upp brott som orsakar människor stora problem. Sydöstran rapporterar på den här sidan om hur det blir svårare att utreda grova brott utan att uppdatera lagen kring digitala bevis och detta är en intressant artikel för alla som på något vis kommit i kontakt med ämnet.

I Örnsköldsviks Allehanda kan du läsa om hur digitala bevis spelar en nyckelroll i utredningar och detta är något som polisen hela tiden vittnar om. Att läsa denna artikel är viktigt för alla som driver företag eller har en stor och viktig IT-miljö i sitt hem.

Att läsa på om ämnet skapar trygghet

Digitala bevis spelar nyckelroll vid grova brott och tyvärr är det ett faktum att allt fler sådana brott sker i världen idag. Det kan kännas svårt att skydda sig för den som inte redan har ett avancerat system för att göra just detta, då är det smart att läsa på ordentligt om ämnet för att på så sätt hitta rätt väg att gå om olyckan skulle vara framme. Då kan man lättare skapa sig en plan för vad man ska göra om det värsta händer. Det innebär en stor trygghet som man kan luta sig mot om man får problem.

Livet som företagare är på många sätt mycket roligt. Det innebär framförallt att man kan få jobba med något man trivs med och känner passion för. Samtidigt kräver det dock hårt jobb och att man ligger steget före i sammanhang som exempelvis IT-säkerhet. Som tur är finns det dock företag som hjälper till rent tekniskt om man får problem och detta ger en känsla av lugn till och med för den mest oerfarne företagaren på marknaden idag.

Konsekvenserna av att man får företagshemligheter stulna kan bli gigantiska om man inte vet hur man ska agera om det händer eller om man inte har någon som helst plan. Genom att läsa på ordentligt om ämnet och skapa en aktiv plan redan i förväg kan man lyckas ändå. Det är viktigt att ha koll på det mesta då det skapar en känsla av att man har kontroll över sin firma och vad som är nästa steg för att den ska må bra.