Published by Linnea on 26/05/2016

Factoringbolag för en smartare affärsverksamhet

Varje entreprenör vet att det gäller att tjäna pengar för att företaget skall fungera. För att tjäna pengar gäller det att syns och dessutom att ha en riktigt bra produkt eller tjänst att erbjuda marknaden. Utöver detta finns det idag en mängd olika smarta sätt att se till att alla transaktioner till och från företaget fungerar optimalt – ett av dessa är att använda sig av så kallade factoringbolag.

765-4-factoringbolag-for-en-smartare-affårsverksamhetAtt använda sig av factoringbolag är något som under de senaste åren blivit allt mer populärt i Sverige. Detta har inneburit att allt fler sådana företag dykt upp på marknaden och det finns inget som tyder på att antalet factoringbolag kommer att minska.

Kort sagt kan man säga att ett factoringbolag kan köpa ett annat företags fakturor och det finns manga fördelar med factoring, t.ex. är det ett snabbt och enkelt sätt att förbättra ditt företags likviditet utan att behöva göra några större och mer drastiska förändringar.

Tänk på detta när du funderar på att samarbeta med ett factoringbolag

  • Se till att ni gör upp en ordentlig budget för vad samarbetet får kosta. Genom att känna till budgeten redan i förväg blir det lättare att ta informerade beslut kring detta. Dessutom är det ju meningen att användandet av ett factoringbolag skall innebära säkrare intäkter till företaget – inte mer osäkerhet och större kostnader.
  • Gör upp en ordentlig lista över kunder och hur stor volym det handlar om som kan tänkas behövas säljas till ett factoringbolag. På så vis får ni en tydlig bild över vilken typ av affär ni skall göra och det blir även tydligare för factoringbolaget själva.
  • Gör ordentlig research när det kommer till vilket factoringbolag ni kommer vilja arbeta med. Ett enkelt sätt att göra detta är att helt enkelt söka efter ett företagsnamn ni är intresserade av och på så vis få reda på vad tidigare kunder tyckt om sitt samarbete med dem och huruvida de varit nöjda med sin upplevelse med företaget eller ej.
  • Se till att du helt förstår villkoren för försäljningen innan ni du skriver på någon form av avtal. Annars finns risken att du råkar ut för en obehaglig överraskning om du mot förmodan får problem med försäljningen eller i efterhand behöver justera avtalet.

På en konkurrensinriktad marknad är det svårare än någonsin att driva ett framgångsrikt företag men en internationell marknad har gjort att man samtidigt har alla möjligheter i världen att ändå lyckas genom rätt beslut vid rätt tillfälle. Det är ett faktum att genom faktura köp kan man relativt enkelt tjäna pengar och det finns därför helt enkelt ingen att strunta i det.

Som tidigare nämnts är den största fördelen med att sälja sina fakturor till ett factoringbolag att man förbättrar likviditeten i företaget på ett väldigt enkelt sätt. Det finns dock en mängd andra fördelar med att använda sig av factoringbolag.

Fördelar med att välja att samarbeta med ett factoringbolag

  • Eftersom någon annan tagit över fakturorna sparar ditt företag mängder av administration som annars skulle kosta både tid och pengar.
  • Förbättrad likviditet ökar chanserna att kunna få större företagslån för ytterligare investeringar eller andra förbättringar som måste göras för att ta företaget framåt.
  • Tiden man sparar på att slippa administration kring fakturor kan istället läggas på andra uppgifter som kan göra att företaget utvecklas och växer.

I factoringbolagens linda höjdes det ibland röster som hävdade att de bedrev oseriös verksamhet och vanliga företag som använde sig av factoringbolag riskerade därför att få missnöjda kunder. Detta är dock inte alls fallet i dagens samhälle då factoringbolag måste följa en mängd regler och lagar för att kunna fungera och utvecklas. Det är med andra ord helt säkert att välja factoringbolag för sin verksamhet så länge man kontrollerat att de är seriösa.

Genom att växa kan ett företag få många fördelar på marknaden – nästan oavsett vilken produkt eller tjänst det handlar om. För att växa krävs det dock att man har is i magen och vågar satsa när det behövs samtidigt som man också vågar hålla igen lite om nödvändigt.

Det är ett faktum att större företag med fler marknadsandelar också har fler fördelar på en hård marknad – man har råd med gigantiska marknadsföringskampanjer, får fler kunder som känner igen företagets namn osv men även de mindre företagen kan dra nytta av sin position genom att istället spela på det faktum att man kan ta sig tid för varje kund, personlig service och dessutom välja enbart kvalitetsvaror i sin butik eller genom att enbart erbjuda specialinriktade tjänster i sitt företag.

Fördelen på en marknad som är stor är att både små och stora företag kan verka sida vid sida och därmed hjälpa varandra till fler affärer. Smarta och informationsbaserade beslut så som att till exempel använda sig av ett factoringbolag är helt enkelt nyckeln till ett framgångsrikt företag – oavsett storlek.